kolmapäev, 9. jaanuar 2008

natuke köögijuttu

"Mida täna süüa teha? Mida täna õhtuks süüa teha.. hmm.. supp on olnud, makaronid on olnud, praetud kartul oli, keedetud kartul ka justkui alles oli.. "

Kuna meie peres on kartul nö. omast käest võtta ja kõige rahakotisõbralikum toiduaine, üritame väga palju kartulit süüa. Kõige lihtsam on kartulid koorida ja siis kangideks lõigata.. sutsu oliivõliga keskmisel kuumusel kaane all praadida - kõrvale kotletid, pihvid, kana vms..
Keedetud kartulid tulevad eriti mõnusa väljanägemise ja maitsega, kui soola asemel keeduvette pisut puljongipulbrit lisada..
Kui aga midagi natuke teistmoodi taldrikule panna tahaks, soovitan kartulikotlette :)
Koori ja riivi 4 suuremat kartulit, lisa 3 muna, kartulimaitseainet ja ca 3-4 spl jahu (jahu võid lisada vastavalt "taigna" tekstuurile). sega kogu kupatus hoolega läbi ja tõsta suure lusikaga kuumale pannile kartulitaignast "pannkoogid" :)

Peale sobib imehästi juustu-küüslaugu-kaste (riivitud juust, pressitud küüslauk, hapukoor ja majonees - kõike vastavalt maitsele)

ja kõrvale.. kuna kartulikotletid/kartulipannkoogid on pannil praetud ja üsna.. rammusad ning kaste üsna tugeva maitsega, pakuks sinna kõrvale midagi kerget.. kana või aurutatud kala...


Pidulik lõhe pidulikuks lõunaks...

keeda riisi natuke aega, kuni riis on poolküps. Kurna riis ja pane ahjupoti põhja. Võta värske, puhastatud lõhefilee (ca700g) ja aseta riisile. lõhele puista pisut soola ja tilli, määri peale Creme bonjour toorjuustu (maitsestamata)ja kata toorjuust mandlilaastudega. Küpseta keskmisel kuumusel kuni lõhe on pehme, roosa ja mahlane :)
serveeri koos ahjuriisiga, kaste moodustub toorjuustust. Kes soovib, võib ka sidrunit serveerimisel lisada - ise olen seda meelt, et värske kala puhul on sidrun liiast, pigem reedab seisnud kala ;)

Magustoiduks tuletaksin meelde vana hea tarretise - kiidavad rasedad (pidavat venitusarme ära hoidma), kiidavad vigurijälgijad (ei pidavat figuurile liiga tegema), kiidab minu poeg (üks väheseid magustoite, mida ta tõesti isukalt sööb ja väikese vahukoore või jäätisega väga mõnus ja soodne magustoit peolaual :)

ja nüüd pean endale kuskile meeldetuletuse pistma, kui kunagi küsimärgi ees seisan: "mida õhtuks süüa teha?"

2 kommentaari:

Kadri ütles ...

Mis kell sööma võib tulla? :D

Katja ütles ...

:D tarretis ei ole veel päris valmis ja kala teen valmis vahetult enne söömist.. kui kohe liikuma hakkad, oled poole tunni pärast vast kohal... hm.. arvestuste kohaselt muidu jõuaks aga ma pean töööle minema kuuest.. tee kähku :D